Позаду золота осінь — городи спорожніли, і саме час підбити підсумки, яким був урожай-2025.

У родини Северін із Забродів цього року виросли справжні гіганти — кабачки та гарбузи. Вони просто дивовижні! Експеримент вдався на славу. А почалося все ще восени, коли друзі поділилися з господарями новинками насіння.

Серед вирощених овочів особливо вразив гарбуз вагою 42 кг — справжній красень сорту «Лунга ді Наполі». Це відомий італійський мускатний гарбуз із довгими масивними плодами, темно-зеленою або сіруватою шкіркою та щільним, ароматним, яскраво-помаранчевим м’якушем.  Сорт ранньостиглий, високопродуктивний, має чудовий смак, добре зберігається. Він добре визріває в нашому кліматі, відомий своєю солодкістю.

Не менш дивовижним видався й кабачок довжиною 1 метр та обхватом 70 см, який важив 28 кг 700 г.

До речі! У нашій місцевості, цього року городники збирали кабачки довжиною до 1 метра 37 см! Уявляєте? Майже півтора метра! Тож сезон справді видався щедрим.

Пан Ігор розповів нам , що такі овочі полюбляють вологу. Літо було дощовим — природа сама допомогла виростити величезні плоди. А у спекотні дні доводилося регулярно поливати. Ще один секрет — добре удобрений ґрунт, який дає рослинам силу рости. Восени ж господарів потішили справжні красені-овочі.

А який урожай був у вас цього року? Чи були вдалі експерименти на городі?

Діліться світлинами та історіями — нехай наші осінні успіхи надихають інших!

Якщо й у вас цього такий щедрий гарбузовий урожай і ви не знаєте,що з ним робити, можете приготувати ніжну манку з гарбуза або спекти запашний осінній кекс, рецептами яких поділилися наші читачі.

Отож,пропонуємо до вашої уваги рецепти наших земляків!


Осінній кекс з гарбузом

Інгредієнти:

  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 150 г
  • Вершкове масло (розтоплене) – 150 мл
  • Сіль – 2 щіпки
  • Ванілін – за смаком
  • Розпушувач – 2 ч. ложки
  • Борошно – 150 г
  • Гарбуз (очищений, натертий на крупній тертці) – 150 г
  • Родзинки – 150 г (за бажанням, якщо любите)
  • Волоські горіхи (подрібнені) – 150 г (за бажанням, якщо любите)

(Випікати у формі діаметром 22–24 см, досить взяти половину інгредієнтів.)

Приготування:

  1. Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, натріть на крупній тертці.
  2. Родзинки промийте та замочіть у теплій воді на 10–15 хвилин. Горіхи подрібніть.
  3. У великій мисці з’єднайте яйця, цукор, розтоплене масло, сіль та ванілін. Добре перемішайте віночком до однорідності.
  4. Додайте розпушувач і просіяне борошно, замісіть тісто.
  5. До тіста додайте натертий гарбуз, родзинки та горіхи за бажанням. Перемішайте.
  6. Розігрійте духовку до 180 °C і випікайте 40–45 хвилин до золотистої скоринки. Готовність перевіряйте шпажкою.

Смачний, ароматний осінній кекс готовий! Смачного!