Позаду золота осінь — городи спорожніли, і саме час підбити підсумки, яким був урожай-2025.
У родини Северін із Забродів цього року виросли справжні гіганти — кабачки та гарбузи. Вони просто дивовижні! Експеримент вдався на славу. А почалося все ще восени, коли друзі поділилися з господарями новинками насіння.
Серед вирощених овочів особливо вразив гарбуз вагою 42 кг — справжній красень сорту «Лунга ді Наполі». Це відомий італійський мускатний гарбуз із довгими масивними плодами, темно-зеленою або сіруватою шкіркою та щільним, ароматним, яскраво-помаранчевим м’якушем. Сорт ранньостиглий, високопродуктивний, має чудовий смак, добре зберігається. Він добре визріває в нашому кліматі, відомий своєю солодкістю.
Не менш дивовижним видався й кабачок довжиною 1 метр та обхватом 70 см, який важив 28 кг 700 г.
До речі! У нашій місцевості, цього року городники збирали кабачки довжиною до 1 метра 37 см! Уявляєте? Майже півтора метра! Тож сезон справді видався щедрим.
Пан Ігор розповів нам , що такі овочі полюбляють вологу. Літо було дощовим — природа сама допомогла виростити величезні плоди. А у спекотні дні доводилося регулярно поливати. Ще один секрет — добре удобрений ґрунт, який дає рослинам силу рости. Восени ж господарів потішили справжні красені-овочі.
А який урожай був у вас цього року? Чи були вдалі експерименти на городі?
Діліться світлинами та історіями — нехай наші осінні успіхи надихають інших!
Якщо й у вас цього такий щедрий гарбузовий урожай і ви не знаєте,що з ним робити, можете приготувати ніжну манку з гарбуза або спекти запашний осінній кекс, рецептами яких поділилися наші читачі.
Отож,пропонуємо до вашої уваги рецепти наших земляків!
Осінній кекс з гарбузом
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 150 г
- Вершкове масло (розтоплене) – 150 мл
- Сіль – 2 щіпки
- Ванілін – за смаком
- Розпушувач – 2 ч. ложки
- Борошно – 150 г
- Гарбуз (очищений, натертий на крупній тертці) – 150 г
- Родзинки – 150 г (за бажанням, якщо любите)
- Волоські горіхи (подрібнені) – 150 г (за бажанням, якщо любите)
(Випікати у формі діаметром 22–24 см, досить взяти половину інгредієнтів.)
Приготування:
- Очистіть гарбуз від шкірки та насіння, натріть на крупній тертці.
- Родзинки промийте та замочіть у теплій воді на 10–15 хвилин. Горіхи подрібніть.
- У великій мисці з’єднайте яйця, цукор, розтоплене масло, сіль та ванілін. Добре перемішайте віночком до однорідності.
- Додайте розпушувач і просіяне борошно, замісіть тісто.
- До тіста додайте натертий гарбуз, родзинки та горіхи за бажанням. Перемішайте.
- Розігрійте духовку до 180 °C і випікайте 40–45 хвилин до золотистої скоринки. Готовність перевіряйте шпажкою.
Смачний, ароматний осінній кекс готовий! Смачного!


