Вітаємо , друзі! Сьогодні наша уже традиційна рубрика "Рецепт вихідного дня". Ми пропонуємо вам приготувати домашній плавлений сир. Він виходить ніжним, ароматним і набагато кориснішим за магазинний, бо готується без консервантів.
Цей рецепт дає сир ідеальної кремової консистенції, який можна мазати на хліб, використовувати для бутербродів або їсти просто так.
Отож, інгредієнти:
· Творог — 500 г (бажано не сухий, 9% жирності, для більш ніжного смаку,можна взяти пастоподібний,тоді не доведеться його перетирати).
· Вершкове масло ростоплене — 100 г.
· Яйця — 1 шт. домашнє або 2 шт. невеликі магазинні.
· Сода — 1ч. л.(без гірки! Саме вона "плавить" сир).
· Сіль — 1 чайна ложка (за смаком).
• Лимонна кислота 1/3 ч.л.
Візьміть каструлю з товстим дном, бажано антипригарну та блендер (ідеально) або міксер / сито + виделка.
Тож почнемо.
1. Підготовка творогу.
Якщо творог зернистий або сухуватий, найкраще перетерти його через сито або подрібнити блендером до однорідної маси. Так сир буде без грудочок.
2. З'єднання інгредієнтів.
У каструлю з викласти творог, додати вершкове масло, яйце, сіль, соду та кислоту.
3. Плавлення (найважливіший етап!).
* Поставте каструлю на середній вогонь ( можна повільний - так довше,але надійніше).
* Постійно помішуйте сир дерев'яною або силіконовою лопаткою.
* Майте терпіння - маса почне поступово плавитися, ставати рідшою та однорідною. Для цього треба десь хвилин 15-20.
Після закипання (з'являться дрібні бульбашки) готуйте ще 2-4-7 хвилин, не перестаючи помішувати, до потрібної густоти. Маса перестане бути зернистою і стане гладенькою, схожою на магазинний плавлений сир.
4. Фінальний акорд.
Зніміть каструлю з вогню. Дайте сиру трохи охолонути (5-7 хвилин), потім ретельно перемішайте . За потреби збийте блендером на низьких оборотах протягом 1 хвилини - якщо лишилися крупинки творогу і вам вони не подобаються. У нас вони були непомітні,тому ми не збивали блендером.
5. Зберігання.
Гарячий сир перекладіть в чисту суху банку ( посудину). Після повного охолодження поставте в холодильник. Сир загусне остаточно.
Важливі поради:
Якщо сир вийшов рідким: не хвилюйтеся, після охолодження він добре загусне. Наступного разу трохи збільште час варіння після закипання.
До готового ще гарячого сиру можна додати зелень: дрібно порізаний кріп, петрушку чи зелену цибульку або шинку - якщо полюбляєте м'ясний смак.
Частувати домашній плавлений сир можна вже через кілька годин, але справжній смак розкривається наступного дня!

