Сьогодні, 8 жовтня, у деяких країнах відзначають День вареників . Головне управління статистики в Харківській області  підрахувало  у скільки жителям регіону обійдеться приготувати популярну українську страву.

  • Зазначається, що станом на серпень 2025 року, кілограм муки коштує в регіоні 21,38 грн,
  • літр молока пастеризованого жирністю до 2,6% – 51,50 грн,
  • десяток яєць – 61,22 грн,
  • літр олії соняшникової – 79,29 грн,
  • кілограм яловичини – 308,14 грн,
  • кілограм свинини – понад 254 грн,
  • сири м'які жирні – 199, 19 грн,
  • кілограм картопля – понад 22 грн,
  • капуста – майже 19 грн,
  • кілограм сметані до 15% - 149 грн,
  • 200 гр олії вершкової – майже 98 грн.

    Справка. Вареники – це українська національна страва у вигляді відвареного прісного тесту з начинкою . Начинка може бути різною: картопля, сир, квашена капуста, ягоди, гриби, м'ясо, овочі, фрукти тощо.

    Готову страву подають зі сметаною або розтопленим маслом, а також з підсмаженою на смальці зі шкварками чи олією луком. Вареники з вишнями, маком, яблуками, сливами, ягодами посипають цукром або поливають медом.

     Цікаво: українці думали, що вареники мають магічне значення. Їх обов'язково готували в день, коли у господарстві телилася корова. Це мало забезпечити тварині міцне здоров'я та плодючість. Також дівчата гадали на цій страві на Андрія.

За інформацією Об'єктив новини