Багато людей вважають, що маргарин є кращим вибором для здоров’я, ніж вершкове масло, адже він містить менше насичених жирів. Проте, як стверджує сертифікований дієтолог Джилліан Кубала, це не завжди так.
Всі жири мають складну структуру, і їх вплив на організм залежить від їх типу, джерела та інших факторів. Вершкове масло – це продукт тваринного походження, а маргарин зазвичай виготовляється з рослинних олій та води, часто з додаванням емульгаторів та ароматизаторів.
Маргарин, як правило, має меншу калорійність, ніж вершкове масло. Однак, хоча він містить менше загального жиру та насичених жирів, це не робить його автоматично “кориснішим”. Наприклад, маргарин може вироблятися з олій з високим вмістом жирів омега-6.
“Це призводить до дисбалансу на користь омега-6, які мають більш запальну природу, порівняно з омега-3, які мають протизапальну дію”, – пояснює дієтолог.
За її словами, багато експертів вважають, що цей дисбаланс може бути причиною багатьох хронічних запальних захворювань, таких як метаболічний синдром, ожиріння, фактори ризику серцево-судинних захворювань, деякі види раку та зниження когнітивних функцій.
Кубала рекомендує обирати продукти з мінімальною обробкою, коли це можливо. Дослідження показали, що люди, які замінюють 10 грамів маргарину, вершкового масла, майонезу та молочного жиру на день оливковою олією, живуть довше.
Загалом, дієтолог зазначає, що рекомендація замінювати продукти з високим вмістом насичених жирів, такі як вершкове масло, на альтернативи з низьким вмістом жиру, такі як маргарин, не дала очікуваних результатів.
Натомість, рівень хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу та ожиріння, неухильно зростає, адже люди стали більш залежними від продуктів з низьким вмістом жирів, таких як солодкі вуглеводи, нежирні заправки для салатів і замінники вершкового масла.
Оливкова олія може стати чудовою заміною маргарину та вершкового масла, навіть для намазування на тости.