У Лозівському районі Харківської області розпочинається будівництво фабрики-кухні. Про це повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов.
Фабрика-кухня - це інноваційна модель організації харчування, затверджена урядом у 2023 році. Фбрика-кухня спеціалізується на приготуванні їжі та її охолодженні – так звана технологія «cook and chill», коли їжа готується, охолоджується та доставляється у заклади освіти в межах однієї або декількох територіальних громад.
Це буде друга фабрика-кухня в Україні: першу таку відкрили в грудні в Бучі на Київщині. Проєкт реалізується за участі Першої Леді України Олени Зеленської та підтримки Фонду Говарда Баффета.
На фабриці централізовано готуватимуть їжу для 86 навчальних закладів Лозівської та Близнюківської тергромад.
У межах реформи шкільного харчування та відновлення офлайн-освіти в Лозівській та Близнюківській тергромадах планують переобладнати 43 харчоблоки.