Дитинство Артема Коцара  з села Москаленки асоціюється зі смачними шашликами, які завжди готував і готує його татусь на родинні свята та особисті події. І рідні, і гості завжди у захваті від  цієї м’ясної смакоти. Завжди хлопець любив спостерігати за цікавим процесом створення татової «коронної страви».


- Певно, ще в третьому класі, навчаючись у другій школі, я почав готувати  сам, - ділиться  хлопець. – Але думки  стати кухарем не було. Мріяв стати військовим. Навчався, скажу чесно, не на високому рівні. А ось спорт, волейбол дуже любив. Після 9 класу, коли треба було кудись вступати, я вирішив піти у наш професійно-аграрний ліцей, який зараз називається «Заклад професійної (професійно-технічної освіти) «Богодухівський регіональний центр професійної освіти Харківської області». Як то кажуть, це «домашнє діло», а ще і стипендію можна отримувати. Вирішив, що вчитимуся на кухаря, оскільки з усіх професій саме ця для мене була найближчою. Мама й тато підтримали мене.
Сам здивувався, коли навчаючись на першому курсі, я несподівано для себе усвідомив: так це ж та професія, яка мені подобається!
Артем розповів, що був подивований і тим, що разом з ним навчаються на кухаря, певно 5 чи 6 хлопців з Богодухівщини.
Кажуть, «апетит приходить під час їжі» - тож хлопець з наснагою почав готувати для рідних, близьких, і, звісно, для себе те, що найбільше смакує: м’ясо, супи, макарони по-флотськи, омлети з різними начинками, міні-піцу тощо…

 

- А для своєї дівчини часто готую її улюблену страву- смажену картоплю, - з посмішкою розповідає  хлопець.

Артем постійно дивиться різні кулінарні передачі, зокрема, до вподоби канали відомих кухарів Ектоар Хіменес-Браво, Вадима Пави, Євгена Клопотенка…

Минулого року,  під час проходження першої практики у міському кафе, Артем зарекомендував себе як вправний кухар і його запросили вже й цьогоріч попрацювати.

А ось  до приготування шашлику поки що не береться, каже, що не хоче бути татові конкурентом…


- Моя мрія – приготувати стейк із дорогого м’яса, - говорить хлопець. – Але так, щоб  він був ідеальний, як показують у відео, - гарний, соковитий, неймовірний на смак… Але поки що  набираюся теоретичних та практичних знань, переймаючи досвід майстра виробничого навчання та дивлюся уроки відомих кухарів – щоб потім всіх здивувати смакотою.

Артем хоче по закінченні навчання продовжити роботу за професією. Радіє, що у закладі випускникам тепер присвоюють «IV розряд»,  а раніше отримували тільки третій.
- Це дасть мені можливість  знайти престижнішу роботу, отримувати вищу зарплату,  у моїх  планах -вступити до вищого навчального закладу громадського харчування, -  поділився   Артем.
У тему
За нашою інформацією  у  Богодухівському  регіональному центрі професійної освіти з професії "Кухар, кондитер" 5 років тому (2019) навчалося :  7 юнаків і 13 дівчат, у 2020-му, відповідно -  8 і 13; у 2021-му- 7 і 8;  у 2022 році  - 4 і 16; у 2023-му  - 8 і 15.  
  З професії "Оператор комп'ютерного набору, офісний службовець (бухгалтерія)» відповідно (юнаки-дівчата):  2019 - 9/12; 2020 - 11/8; 2021 - 4/17; 2022 - 12/13; 2023 - 10/14.