Дитинство Артема Коцара з села Москаленки асоціюється зі смачними шашликами, які завжди готував і готує його татусь на родинні свята та особисті події. І рідні, і гості завжди у захваті від цієї м’ясної смакоти. Завжди хлопець любив спостерігати за цікавим процесом створення татової «коронної страви».
- Певно, ще в третьому класі, навчаючись у другій школі, я почав готувати сам, - ділиться хлопець. – Але думки стати кухарем не було. Мріяв стати військовим. Навчався, скажу чесно, не на високому рівні. А ось спорт, волейбол дуже любив. Після 9 класу, коли треба було кудись вступати, я вирішив піти у наш професійно-аграрний ліцей, який зараз називається «Заклад професійної (професійно-технічної освіти) «Богодухівський регіональний центр професійної освіти Харківської області». Як то кажуть, це «домашнє діло», а ще і стипендію можна отримувати. Вирішив, що вчитимуся на кухаря, оскільки з усіх професій саме ця для мене була найближчою. Мама й тато підтримали мене.
Сам здивувався, коли навчаючись на першому курсі, я несподівано для себе усвідомив: так це ж та професія, яка мені подобається!
Артем розповів, що був подивований і тим, що разом з ним навчаються на кухаря, певно 5 чи 6 хлопців з Богодухівщини.
Кажуть, «апетит приходить під час їжі» - тож хлопець з наснагою почав готувати для рідних, близьких, і, звісно, для себе те, що найбільше смакує: м’ясо, супи, макарони по-флотськи, омлети з різними начинками, міні-піцу тощо…
- А для своєї дівчини часто готую її улюблену страву- смажену картоплю, - з посмішкою розповідає хлопець.
Артем постійно дивиться різні кулінарні передачі, зокрема, до вподоби канали відомих кухарів Ектоар Хіменес-Браво, Вадима Пави, Євгена Клопотенка…
Минулого року, під час проходження першої практики у міському кафе, Артем зарекомендував себе як вправний кухар і його запросили вже й цьогоріч попрацювати.
А ось до
- Моя мрія – приготувати стейк із дорогого м’яса, - говорить хлопець. – Але так, щоб він був ідеальний, як показують у відео, - гарний, соковитий, неймовірний на смак… Але поки що набираюся теоретичних та практичних знань, переймаючи досвід майстра виробничого навчання та дивлюся уроки відомих кухарів – щоб потім всіх здивувати смакотою.
Артем хоче по закінченні навчання продовжити роботу за професією. Радіє, що у закладі випускникам тепер присвоюють «IV розряд», а раніше отримували тільки третій.
- Це дасть мені можливість знайти престижнішу роботу, отримувати вищу зарплату, у моїх планах -вступити до вищого навчального закладу громадського харчування, - поділився Артем.
У тему
За нашою інформацією у Богодухівському регіональному центрі професійної освіти з професії "Кухар, кондитер" 5 років тому (2019) навчалося : 7 юнаків і 13 дівчат, у 2020-му, відповідно - 8 і 13; у 2021-му- 7 і 8; у 2022 році - 4 і 16; у 2023-му - 8 і 15.
З професії "Оператор комп'ютерного набору, офісний службовець (бухгалтерія)» відповідно (юнаки-дівчата): 2019 - 9/12; 2020 - 11/8; 2021 - 4/17; 2022 - 12/13; 2023 - 10/14.