Як повідомляють інформаційні сайти, в Україні здорожчало м'ясо, зокрема яловичина - черговий скачок цін до новорічних свят. 

Не дуже приємний "сюрприз", але , певно що, очікуваний - ціни на все повзуть до верху. 

Яловичину й свинину можна використовувати для приготування ситних борщів, гуляшу, рагу та інших повсякденних страв, які чудово зігрівають у холодні дні. Тож скільки тепер треба вийняти з гаманця для такої покупки? 

Ми поцікавилися, які ціни на яловичину у Харкові, і готові поділитися результатами (у Богодухові вони відрізняються не дуже значно). Отож, на ринках обласного центру можна зустріти такі орієнтовні ціни на телятину (можна поторгуватися, все залежить від свіжості товару,часу і дня покупки і тд.):

Ребро/грудина: 240–360 грн

Задня частина (м’якоть): 330–350 грн

Передня частина, лопатка (м’якоть): 300–330 грн

Відбивна без кістки: 380 грн

Вирізка: 750 грн

Шийка: 280 грн

Голяшка без кістки: 280 грн

Голяшка на кості: 200 грн

Підчеревок: 280 грн

Стейки: 350 грн

Гуляш: 150–250 грн

У магазинах ціна зазвичай вища — приблизно ви витратите на 50–100 грн за кілограм більше.

У нашому місцевому магазині ми перевірили ціни на м’ясо

Свинина:

  • Ошийнок — близько 250 грн/кг
     
  • М’якоть — приблизно 210 грн/кг
     
  • Ребро — від 180 грн/кг
     

Яловичина:

  • М’якоть — до 440 грн/кг
     
  • Лопатка — близько 440 грн/кг
     
  • Ошийок — близько 360 грн/кг

Варто також пам’ятати, що свинини обійдеться вам дешевше від телятини. Та власне відрізняється і смак - тому тут вибір за вами.

Зростання вартості м’ясної продукції  пов’язане і з тим, що закупівельні ціни на живу вагу піднялися — худоби в регіоні стало менше з об'єктивних причин.

В цілому, за рік ось як змінилися ціни на м’ясо в Україні:

- на свинину зросли приблизно на 38%,

- на куряче філе — майже на 35%,

- на тушку курки — на 30%.

Інші джерела дають оцінку зростанню для всієї групи «м’ясо та м’ясопродукти» на 23–25% за рік.

Варто також враховувати специфіку невеликих міст. У Богодухові яловичину частіше можна придбати саме в базарні дні, адже у звичайні будні покупців менше, а вибір м’яса на прилавках значно скромніший. Саме тому для об’єктивності ми додаємо орієнтовні ціни не лише по місту, а й по області.

Такий ріст означає, що м’ясо стало значно дорожчим, і ,якщо раніше покупка могла бути не надто планованою, то зараз це потребує більше уваги і витрат. Тож, якщо плануєте закупки на тиждень — звертайте увагу на ціну за кілограм, обирайте зважено, і нехай ваш продуктовий кошик буде і ситним, і економним.

А вже наступного року в газеті «Маяк» читайте велике аграрне дослідження: про дефіцит дійних корів на Богодухівщині, частіші хвороби великої рогатої худоби, досвід земляків в утриманні та актуальні ціни на молочні продукти.

Щоб не пропустити важливий матеріал і залишатися з улюбленим виданням у 2026-му — оформлюйте передплату вже зараз!