Цього разу у рубриці «Рецепт вихідного дня» ми пропонуємо вам спекти білий хліб. Рецепт дуже простий. Тож, якщо ви запізнилися до магазину і хліб розкупили вже чи живете далеко від крамниці — можете сміливо використовувати цей перевірений нами рецепт.

Хлібопічка не потрібна — тому навіть якщо немає світла, ви можете спекти в газовій духовці (за наявності). Хліб виходить білий, схожий на хліб «вашого дитинства».


Інгредієнти:

  • 350 мл теплої води

  • 1 ст. л. цукру

  • сухі дріжджі — 7 г

  • 1 ч. л. солі

  • 30 мл олії

  • 500 г муки


Приготування:

Отож, візьміть 350 мл теплої води, додайте 1 ст. л. цукру та всипте сухі дріжджі 7 г. Опара нехай постоїть хвилин 10–15, щоб дріжджі активувалися. Коли з’явиться «шапочка» — додайте 1 ч. л. солі, 30 мл олії та 500 г муки. Замість тісто. Воно має бути м’яке і може трохи липнути до рук — не лякайтеся і не додавайте муки, не «забивайте» тісто.

Поставити тісто в тепле місце, накривши рушником, — можна на годину. Тісто має «розстоятися» — для хліба це важливо. Потім на підпилений мукою стіл викладаємо тісто — формуємо хлібинку. У вас продовгувата силіконова форма — хлібина може вийти трішки «пузата» — силікон може не витримати тіста. А якщо ви перфекціоніст і хочете хлібину-«цеглик», то використовуйте скляну, алюмінієву чи керамічну форму (їх треба трохи примастити олією). Якщо ні — то ви можете спекти хліб навіть на змазаній олією жаровні, сформувавши круглу паляницю. Ми ж сформували трохи продовгувату — підігнули кінці хліба всередину.

Потім знов ставимо хліб хвилин на 20, укривши рушником, в тепле місце, щоб вона підійшла. Тим часом вмикайте духовку — нагрійте до 180 градусів. Як тісто підійшло трохи вище за бортики — зробіть вздовж хлібини надріз, легенько, щоб тісто не осіло. Ставте випікати.

Хвилин 40 — і хліб готовий. Якщо хочете більш рум’яний — спочатку плиту зробіть гарячішою, а хвилин через 10 збавте. Цей запах ви пізнаєте з тисячі — хліб готовий. Дайте хлібині «відпочити».

Смачного!