Яйце — маленький світ: у ньому і сніданок, і спогади про двір, і праця господаря. Воно здається простим, але за ним — багато людської турботи. Курка чи яйце? Сьогодні це одвічне риторичне питання не про те, що було першим, а про те, що вигідніше – купити «державні» яйця чи купити курку і мати домашні? Ціни на них ростуть, а покупці замислюються — де вигідніше придбати: в крамниці, на ринку чи виростити власне?
Тому ми вирішили пройтися магазинами нашого міста, відвідати базар та дізнатися ціни. На початок листопада зафіксували такі (на момент публікації вони можуть змінитися, певно що, в сторону зростання): в супермаркетах Богодухова десяток яєць приблизно вартує в діапазоні 55-84 грн. залежно від категорії. Домашні яйця на ринку коштують у середньому 70-75 грн за десяток. За таку ж приблизно ціну можна придбати і вдома у господаря (якщо в селах такі є – хто продає яйця від домашніх курей) - 70-75 грн. Не дуже відрізняється ціна на яйця і на Кінному ринку Харкова – там ми зафіксували таку ж ціни за десяток кругленьких - 68-85 грн.
Тож якщо порівняти магазинні яйця та домашні, то ціна наче не дуже відрізняється. Але «державні»  сприймаються людьми, як менш “натуральні”. Та, з іншого боку, фабричні яйця проходять санітарний контроль, вказується дата пакування, що зменшує ризики для здоров’я.  Іноді й придбати їх швидше і зручніше  – коли ринок вже закрито, ввечері після роботи. У них свої «плюси».
Досліджуючи ціну на домашні яйця, ми вирішили дізнатися, що в неї закладено, і поспілкуватися з  господарями, які утримують курей на подвір’ї.
Перш за все, ми дізналися ціну несучок на базарі. В середньому ціна курки становить близько 280 гривень. Та це мова здебільшого про курку-молодку, що буде нестися в кращому випадку у вас вдома лишень місяці через два. Тому  тут  постає перша проблема – купити птахів на базарі у Богодухові не так вже й легко. Купити курку, що несеться, – той ще квест. Можна придбати стару, яка і півроку не потішить вас яйцями, або ж хворих. Як поталанить. Тому зазвичай господарі обирають довший шлях, але надійніший – купити курча.  Цієї весни вони вартували аж до 100 грн за голову. Ще один варіант – закласти вдома інкубатор з яйцями від власних курей чи породистих, які, звичайно, коштують немало – цього сезону яйця можна було купити в ціновому діапазоні 40-60 грн за штуку. Для отримання стабільної несучості оптимально вибирати яєчні породи, як приклад — «Домінант», «Леггорн», «Хайсекс Браун».  З інкубатором – морока. При нинішніх умовах відключення електроенергії і непередбачуваності потрібно підстраховуватися генератором. Та й оплата світла за інкубатор – ще одна категорія витрат. Адже близько трьох тижнів він має працювати неперервно. Перше вкладення в ціну «корзини з яйцями» – приблизно 1000-1500 грн мінімум (якщо говорити про десяток курей). Поталанить тим господарям, у яких, як в добрі часи, квочка сама висидить курчат – економія значна. Але зазвичай ці господарі масово не продають яйця – тримають птахів для себе.
Далі крокуємо до ветаптеки. Якщо придбати курчат на базарі чи за домовленістю – їм обов’язково треба давати ліки – «аптечку», як кажуть у народі. Виймате гаманця, відраховуйте гривні. Чи навіть дорослу птаху купити – не гарантовано, що обійдетеся без ветаптеки. Одна з господинь Богодухівщини придбала декілька несучок, які виявилися з… курячими блохами. Мороки не обратися – обробляти треба й курник, і птахів. В ветаптеці господарі купують і комбікорм для несучок – мішечок в 10 кілограмів обійдеться в 165-180 гривень мінімум. На 10 курочок цього харчу вистачить днів на 10-14.  Але це мова  лише про тих господарів, хто тримає курей для родини. Ті, хто займається продажем яєць,  більше годують курей саме цим купованим збалансованим харчем. Тому витрат більше. Тут же в аптеці купують ракушняк, кісткове борошно як вітаміни та добавки для пернатих. В селі ж господарі додають до раціону птахам все, що є в господарстві, –картоплю, гарбузи, патісони, траву. Така «куряча кухня» - теж економія.
Власники курей, з якими ми спілкувалися, радять додавати в раціон кропову – зелену, коли є можливість, за сезону, або ж сушену – потурбуйтеся нарізати для несучок віники з неї, засушити на зиму. Але якщо птахів на подвір’ї не дуже багато – інакше масштаби сушки трави вам будуть затратними по силі. Взимку дехто дає сіно та люцерку, які кури охоче поїдають. Це допомагає підтримувати їхнє здоров’я та енергію для несучості. Простіше - щоб яйця були смачнішими та якіснішими, кури повинні мати можливість гуляти на свіжому повітрі та пастися. Природне харчування і вигул впливають на смак і колір жовтка, роблячи яйце більш насиченим та корисним, а ваш гаманець – повнішим. Однак в селах останнім часом активізувалися лисиці, граки, бродячі собаки. Це місцями унеможливлює таку опцію. Краще перестрахуватися – кури гуляють у вольєрах під сітками.

"Щоб уберегти від хижаків, господарям Богодухівщини часто доводиться тримати курей у вольєрі."

Далі вирушаємо на базар дізнатися, що там з цінами. Кукурудза вартує 100 грн відро, 120 – мелена. З кукурудзою кури несуться краще, жовтки яскравіші. Та і не забуваємо про імунітет курей. Які ціни на зерно? Сьогодні за неї просять близько 9 000 грн за тонну, а то й більше. Але це основа годівлі птахів – не лише курей, а й качок, індиків, гусей – хто що тримає. Тому тут зекономити ніяк – доведеться купувати, питання – скільки. В день курка має з’їдати приблизно 100 грам зерна. Перемножити дні на курей – ось і нова стаття витрат, доволі відчутна. Як варіант – дехто з господарів сіє на власній землі пшеницю і годує вирощеним зерном. Тоді начебто економніше (відносно – тут своя арифметика). Раніше давали зерно за паї. Цьогоріч майже не було такого – оплачували лише коштами.
Коли ж кури линяють – тут раціон треба покращувати. Линяють вони двічі на рік – навесні та по осені. А це знову кошти на утримання й додаткові турботи. Хтось додає в корм харчову сірку (купує в ветаптеці), хтось пророщену пшеницю, а хто тримає корову вдома – може дати і домашнього сиру. В цей період «пернаті дами» потребують підвищеного білка в годівниці. Тож треба дбати.
Далі поговоримо про умови утримання курей у самому курятнику і витрати, пов’язані з ним. Перше – освітлення, коли день стає короткий і падає несучість. Світло варто обирати тепле – якщо купуєте «економки», зверніть на це увагу. Яскраві потужні лампи непотрібні – інакше кури будуть розкльовувати одна одну. Та й «слабкі» лампи - зберігання не лише сімейного гаманця, а  з огляду на сьогодення – усієї енергосистеми України. Ціна освітлення для курника в місяць обійдеться близько 40 грн – залежно від кількості годин, на скільки вмикається світло. Коли день короткий – обов’язково треба досвічувати до 14 годин курочкам, аби вони неслися. Але кожен господар вирішує сам, на скільки  вмикати світло пернатим – бо ж це додакові витрати. Для прикладу, у моїй сім’ї, світло в курнику вмикають на кілька годин після настання темряви та за годину до світанку, використовується автоматичний таймер. В курятнику температура має бути бажано не менше +5. Взимку про це треба думати. Можливо, утепляти заздалегідь, стелити більше соломи. Ну і звичайно до всього цього приплюсуйте власні турботи – чистити курник, готувати його до зими – обробити від паразитів, та ж солома на гнізда  - купити чи запастися від знайомих і т.д.
Зараз вже відносно холодно, світловий день скоротився — кури мають менше можливостей пастися, тому витрат на харчі стає більше (потрібно більше зерна й комбікормів). Одночасно через зменшення світлового дня може знижуватися несучість. То й витрати на утримання (корм, вітаміни, опалення/освітлення) розподіляються на меншу кількість яєць — це теж підвищує кінцеву ціну.
Якщо все підрахувати, домашнє яйце виходить не набагато дешевше. Часто, коли господарі тримають невелику кількість курей, собівартість одного яйця виходить досить високою. Але варто розуміти одну річ: «державні» яйця можна купити, коли захочеться. А колись і не купити – зекономити чи, наприклад, під час посту. З домашніми так не вийде - вихідних від курей нема. Навіть якщо вони погано несуться, хворіють і затрат більше, ніж прибутку.
Готуючи матеріал, ми спілкувалися з Анатолієм Погореловим. Нас чекало чимало цікавого! Зустріли у нього на подвір*ї незвичну і не дуже розповсюджену на Богодухівщині породу  - пухових курей, які мають п’ять пальців на лапі!  Що воно за такі птахи? Анатолій Володимирович розповів , що це курочки імператорського походження. Вони відомі своїм унікальним оперенням, схожим на м’який шовк. У давньому Китаї їх розводили не лише заради яєць, а насамперед, для отримання ніжного пуху, який використовували для виготовлення подушок, ковдр та одягу для імператорів. Попри свою «імператорську» історію, пухові кури добре несуться й нині. Їхня продуктивність робить їх не лише декоративними, а й практичними для домашнього господарства. 

Також господар утримує курочок- «домінант», що несуть різнокольорові яйця. Ми поцікавилися, чи впливає колір або окраса шкаралупи на попит і ціну? Колір яйця зазвичай не впливає суттєво на базову ціну — покупці орієнтуються передусім на якість яєць та смак. А смак залежить не від кольору шкаралуп, а від харчування курей. Водночас незвична окраса чи рідкісні варіанти завжди викликають інтерес і мають попит як «диковинка»

.

Але більшість покупців частіше обирають "коричневі" яйця - вони більше асоціюються з натуральність,аніж білі.

Як підсумок – щоб тримати курей вдома, треба мати можливості – і фізичні, і матеріальні. Але важливіше – власне бажання. Тоді все вдасться. А питання – яке яйце краще купити  - домашнє чи фабричне – нехай  лишиться риторичним. У кожного своя відповідь і бачення.

Поради
Під час линьки несучість різко падає (а інколи й припиняється), бо організм курки перекидає ресурси на відновлення пера. Що робити? Досвідчені господарі Богодухівщини радять:
•  Забезпечити вживання повноцінного білка і преміксів (комбікорми для несучок, білкові добавки).
•   Додати вітаміни (A, D3, Е, група B), а мікроелементи — допоможуть відновити несучість.
•  Обовязково звертайте увага на якість води і температуру — чиста, не надто холодна вода.  
•  Мінімізувати стрес - чистий, тихий, провітрюваний курник, не підселяйте нових птахів.
 

" 

"чорні кури - курочки в спеціальних окулярах,щоби не розкльовували одна одну"